Kurskveld

Har du sett, da jeg hade Kry inne i stua for å trene ble det plutselig bloddråper overalt, jeg trodde hun hadde skrapt seg eller noe før jeg plutselig kom på at det så klart er løpetid på gang. Hun er jo 11 mnd nå, så det var på tide.
Særlig renslig er hun ikke, hun springer rundt som vanlig og bryr seg ikke om å vaske etter seg. Så heretter blir hun nok mest på vaskerommet og ute til den verste perioden er over. Er det 3 uker det pleier å vare?
Ikke merker jeg noen større forskjell på henne når vi trener heller, hun racer rundt som vanlig og bortsett fra en tur ned til naboens hund som takk og lov var innendørs er hun verken bedre eller verre enn hun pleier. Det er jo mulig å håpe at hun blir litt mer voksen etter dette…

Igår var det kurs igjen. Alle på kurset har som mål å starte klasse en, så vi har jobbet mye med momenter til de ulike øvelsene men også konkurransetrening som å sette sammen flere øvelser, transportstrekker og forstyrrelsestrening. Jeg kjeder meg utrolig lett hvis jeg bare skal holde på med det samme hele tiden, og hvis man ikke trener på noe man syns er kult, da forsvinnet motivasjonen også. Igår besluttet jeg derfor at vi skulle starte med noen nye øvelser.

Første fokus ble på fri ved foten. På innkalling fra ruta skal hunden krysse opp bak oss og finne posisjonen ved venstre side, følge etter et stykke til og så gjøre holdt. Alle fikk derfor starte med å få hundene til å finne posisjonen når de kom løpende bak oss. Belønn når hunden kommer i posisjon, kast godbiten et stykke bak deg og fortsett å gå videre uten å vente på hunden. Når hunden så kommer opp på venstresiden gjør du akkurat det samme. Etter hvert begynner man å kaste godbiten slik at hunden havner på høyre side og må krysse (blindbytte!) for å komme i riktig posisjon. Hvor langt bak du kaster godbiten og hvor fort du går ifra er med på å avgjøre hvor vanskelig det er for hunden.
Gjør gjerne det samme med springmarsj og vanlig marsj slik at hunden lærer å bremse opp uansett hva slags tempo du har. Hvis hunden kommer for langt frem eller glemmer å bruke bakparten når den bremser så den detter ut avbryter man ved å snu raskt og gå andre veien fra hunden.
Denne øvelsen er også med på å skape engasjement fra hunden fordi den selv må velge å komme etter og finne sin posisjon uten at vi står og venter, flytter på oss for å få oppmerksomhet eller snakker til hunden. Fin konkurransetrening.

Mens de starter med neste øvelse som var å strekke tiden på fri ved fot ved hjelp av variabel forsterkning og tydelige kriterier(gå helt tilbake til start for hver belønning og ha klart for deg hva du avbryter for, går helt tilbake til start uten å belønne, og hva hunden må gjøre for å få fortsette å gå og få belønningen. Timingen på når du avbryter er like viktig som timingen på når du belønner hvis det skal være bra informasjon.) gikk jeg rundt og så på leksene:

De som hadde øvelser ferdige fikk i oppdrag å trene på å gå flere øvelser etter hverandre. Gjerne to eller tre og belønning på slutten av siste øvelse eller belønning på siste transportstrekke. De andre fikk i oppdrag å få ferdig en hel øvelse med transportstrekke etterpå.

Mye bra å se! og ikke minst mye bra trening, når man skal vise opp hva man har trent på og det ikke funker er det utrolig viktig å ha tenkt igjennom på forhånd hva man skal gjøre om det ikke går, hva man slipper igjennom og hva man belønner for. Noen oppdaget problemer som at hunden reagerte på å legge seg rett ved siden av dommeren og noen hadde problemer med tyvstarter eller at hunden plutselig gjorde feil de hadde trent mye på å få bort hjemme.
Hva man gjør når dette skjer avhenger av hvor godt hunden kan det i andre situasjoner og hvilke andre situasjoner den kan det. Hvis man har fåttt det bra til hjemme men hunden ikke presterer på trening må man tenke over om det er miljøet som er grunnen, om man gjør noe annerledes( blir nervøs, har godbitene i hendene, går raskere ifra) eller om hunden bare tester om den kan komme raskerer til belønningen.
En av deltakerne gikk tilbake til å belønne for engesjement og bra attityd istedenfor å fokusere på hele øvelsen med bra resultat. Det er ikke noe nederlag å gå tilbake i treningen, men det kan være vanskelig å se når man skal gjøre det.
Dagens tips blir derfor å så ofte som mulig få noen til å se på treningen, filme seg selv eller få noen som ikke har peiling i det hele tatt til å kommentere det vi gjør. Det er alltid mye lettere å se ting utenifra.

Neste øvelse ble starten på innkalling med stå. Slik jeg ser det når jeg har eksperimentert meg frem består innlæringen av flere forskjellige deler:
1. Muskelminne, hunden må kunne klare å bråstoppe/bråsnu i fart
2. Frivllige stå
3. Signalkontroll

1. Alle deltakerne jobbet med at hundene skulle reagere på værsågod med å bråsnu, målet var med fører i springmarsj bakover men i starten kan man gå i rolig tempo. Etter hvert får man noen til å holde hunden/eller setter den i bli, frir ut når man er et stykke unna og belønner med værsågod når hunden har god fart mot oss. Vi vil da se at hunden bråsnur og springer til belønning når vi sier værsågod. Ingen nøling!
2. Frivillig stå. Få frem frivllige stå som man trener inn stå under marsj. Legg ned belønning bak hunden og beveg deg bakover til du får en frivillig stå. Belønn med værsågod. Gjenta dette i raskere gange og til slutt springmarsj. Belønningen kan også komme fra fører.
3. Signalkontroll. Gjenta som punkt 2 men si stå rett før hunden stopper av seg selv.
Gå gjennom stegene for signalkontroll men kast belønningen et stykke bort og si stå når hunden er på vei tilbake. Man kan også sette hunden fra seg, legge belønning bak, si stå og belønne med værsågod når hunden stopper.

Det fins veldig mange måter å trene inn denne øvelsen, dette er bare en av dem og man må bruke litt tid til å prøve seg frem og finne den fremgangsmåten som funker best for sin egen hund, kanskje man tilogmed må bruke flere ulike måter om hverandre for å få best resultat. Det viktigste er at man begynner og så får man heller forandre på treningen etter hvert.
Her er noen andre innlegg om innkalling med stå:
Ved hjelp av hopping

Kristines blogg om hopping og stå. Ny link

Innkalling med stå fra min gamle blogg

Film av trening til innkalling med stå ved hjelp av target:

Siste øvelse var forberedelser til avstandskommandering og felles-sitt og fellesdekk som vanlig.

Bra trening, bra ekvipasjer!

Reklame

8 responses to this post.

 1. Posted by Simen on 12/11/2008 at 17:16

  Blir ikke tørrfôrkulene du gir til Kry positiv straff?

  Svar

 2. Posted by behavoristen on 12/11/2008 at 17:21

  hm..nei det kan jeg ikke se. Hun spiser dem jo, så hun vil jo ha dem. Bare ikke så mye som de lekre dissende kyllinghalsene. Alternativt ville jeg latt være å gi noe i det hele tatt, men fordi det blir praktisk vanskelig å få en ny repetisjon får hun en støvete forkule. Fint, men prøv igjen.
  Var det det du mente?

  Svar

 3. Posted by Simen on 12/11/2008 at 17:23

  Tja, du tilfører noe i situasjonen som reduserer sansynligheten for adferden. Per definisjon skulle det jo være positiv straff?

  Ikke at det spiller noen rolle, men litt morsomt å tenke over det.

  Svar

 4. Posted by Simen on 12/11/2008 at 17:26

  Du tilfører jo noe i situasjonen som reduserer sansyligheten for adferden, så per defenisjon er det positiv straff?

  Svar

 5. Posted by behavoristen on 12/11/2008 at 17:35

  Forstår hvordan du tenker, men det er ikke forkulene som svekker sannsynligheten for at hun bare tråkker, det er kyllinghalsene som øker sannsynligheten for at hun skrenser inn.
  Hvis man ser på de to delene separat og bare kjørte en økt hvor jeg belønnet med forkuler vs bare en økt med kyllinghalser hadde ikke adferden blitt mindre med forkulene.
  Men man kan si at kyllinghalsene er positiv forsterkning og at hvis jeg bare hadde latt være å gi forkuler ved for dårlig skliing hadde fått samme progresjonen som når jeg gir dem.
  Det var et godt spm, fordi det er lett å trekke slike slutninger før man går inn, deler det opp og ser på hva som faktisk påvirker adferden.
  Det gjelder både når man tror det er straff som opprettholder/minsker en adferd eller at det er forsterkning som opprettholder/bygger. Ofte kan man la seg lure.

  Svar

 6. Spennende å lese bloggen din. Jeg skulle gjerne lest mer om stå under innkalling ved hjelp av hopp, men linken «Kristines blogg….» fungerer ikke (jeg får den ikke opp iallefall). Har du mulighet til å legge den ut på nytt?

  Svar

 7. Posted by Hilde og Zoran on 12/11/2008 at 22:01

  Hei Siv..
  Takk for gode råd og for at du motvierer så bra … for det gjør du virkelig. Sette STOR pris på engasjementet ditt og at du tar deg tid. 🙂 Det er virkelig utfordrende å jobbe inn momenter slik vi gjør. Av og til skulle jeg ønske jeg kunne kreve mer av hunden og ikke alltid si at ok.. så tar vi det på nytt igjen, for det føles av og til som man mislykkes helt. Men så er det jo igjen desto mye gøyere når en lykkes uten å ha «hjulpet» hunden på den ene eller andre måten. Så takk igjen for at du hele tiden utvikler evnen min til å tenke igjennom og reflektere over det som faktisk skjer under treningen, stille krav til meg selv, og se stort på det. Jeg vet vi vil komme i mål, men at det blir noen humpler underveis. Takk!

  Svar

 8. Posted by Ellen on 13/11/2008 at 22:36

  Hei!
  Takk for hilsen! 🙂 Og du har helt rett, det er mye morsommere å trene mer actionfyllt enn på stadga og selvkontroll. Tålmodigheten min blir satt litt på prøve kan man si. Du kjenner vel til det 😉
  Morsomt å lese i bloggen din forresten. Du skriver veldig bra om mye forskjellig, og Kry er en herlig hund!
  JA jeg skal på Maria Hagström kurset på nyåret, og denne gangen satser jeg på at Frikk er frisk 🙂 Vi ses vel der da!?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: