Jeg er et offer for adferdanalytisk tenkning.

Idag har jeg vært i Risør og holdt kurs i hverdagslydighet. Jeg satte på gpsn før jeg dro ettersom speedometeret mitt sluttet i virke hver gang jeg bremser eller setter på blinklyset. Men du skjønner konstabel, jeg kunne ikke bremse ned for da ser jeg ikke hvor fort jeg kjører!
Det er igrunn ganske skummelt det der. Slipper du litt opp på kriteriene for bilen så begynner den å trene deg til å bli en ganske så uforsiktig bilist. Jeg kan foreksempel ikke bremse ned om det er en fin sang på radioen, for da slår strømmen seg av og jeg får ikke hørt hele sangen. Det går som regel bra da, jeg har blitt ganske så god på fra 5 til 1 gir eller å svinge frem og tilbake på veien for å miste fart. Igrunn er det jo ganske bra da, for hver gang jeg bremser så sparer jeg inn mange flere mil på bremsene mine. Tenk om jeg bare fortsetter sånn, da trenger jeg aldri å bytte bremser igjen! Det er jo ikke så farlig om man dunker litt inn i bilen foran heller, jeg har montert på skumgummi på støtfangeren foran slik at ikke bilene før meg skal merke at jeg bruker dem til å bremse ned med. På denne måten blir det bare et lite puff, og når de ser bak i speilet og lurer på hva det var så har bilen min allerede blitt dyttet tilbake og jeg kan kikke uforstående på hvem det måtte være om de anklager meg for noe. Eller hva med å spenne en trampolineduk foran bilen, da får jeg virkelig effekt av å bremse på andre biler i tillegg til at det helt sikkert kommer til å kile i magen når jeg blir slengt bakover igjen.
Så bremse kan jeg altså ikke, og ikke blinke heller. Det er mye bedre å bare kjøre så fort man kan ut i kryss og rundkjøringer ettersom a) jeg ikke kan bremse og b) ingen vil forstå noenting før jeg er over på andre siden før de rekker å si jemenijøssenavnvardetfornoe. For slikt sier man nemlig her på sørlandet.
Når jeg i tillegg har gpsn med meg er det jo klart at konkurranseinstinktet i meg våkner. For hvis den sier at jeg vil være fremme 0945 så må det vel være mulig å kjøre så fort at jeg kommer frem FØR det. Min lille sorte gps regner nemlig om tiden hele veien bort slik at jeg virkelig blir forsterket for å tråkke på gassen.
Jeg gjør jo bare det som lønner seg.
Så slik har jeg altså blitt trent både til og fra kurset, og når jeg kom hjem fant bilen ut i at i god treningsånd er det ingenting som er bedre enn en tenkepause for at læringen virkelig skal sette seg mentalt om modne.  Så nå nektet den å starte. Jeg fikk ikke engang slått rekorden min på å spare inn 9 minutter på kjøreturen.
Men imorgen. Imorgen da tar jeg den!

Reklamer

4 responses to this post.

 1. Ja i denne sammenheng er det uten tvil mange ytre, observerbare elementer som årsak til foranrding/atferd. Når du står på plassen og UNDERVISER derimot skal jeg love deg det er elementer fra de kognitive læringsteoriene i sving!!
  Du samhandler med andre gjennom det sosiale og kulturelle fenomenet Språk. Deltakerene vil være avhengige av et samspill med deg og de andre på kurset for å tilegne seg ny kunnskap. Sosial interaksjon blir med dette mer enn kun innflytelse, det blir selve utgangspunktet for læring. Du stimulerer og veileder deltakerene som ikke enda innehar den «aktuelle kunnskapen» (for å løse oppgaver på egenhånd) gjennom å veilede, bistå, stimulere etc som en mer kompetent annen. Du benytter «læringsstilas», eller skreddersyr opplæringen etter den kunnskap deltakeren allerede innehar etc etc..

  Du er nok så MYE mer enn et offer for atferdsanalytisk tenkning!!

  Svar

 2. Ha ha 🙂 morsomt og bra skrevet, med en skikkelig alvorlig undertone: Hva i himmelens navn driver du med langs veien???? Godt den bilen nektet å starte idag så var alle trygge enn så lenge. Hi hi!!! 🙂

  Svar

 3. Posted by janne on 10/05/2009 at 12:57

  Skulle gjerne kommet på kurs hos dere 🙂

  Svar

 4. Posted by ToneC on 11/05/2009 at 10:35

  Hahaha…. «Men du skjønner konstabel, jeg kunne ikke bremse ned for da ser jeg ikke hvor fort jeg kjører!» likte jeg godt… Det høres ut som bilen muligens trenger en time på verkstedet? :p

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: