Adlyd ordre, vis disiplin!

Hvis det er en ting jeg syns har vært diffust og vanskelig å vite hvordan jeg skal trene inn, så er det opptak med apporten. Jeg har sett for meg hvordan jeg vil at det skal se ut, hun skal på en måte snu nesten før hun har rukket å plukke den opp. Skikkelig vanskelig å forklare, og enda vanskeligere å finne ut hvordan jeg skal få det frem.
Jeg forsøkte en periode å bare trene på at hun skulle ta den opp raskt og deretter full fart inn til meg, men det så aldri like flashy ut som jeg ville.
Ideen om å trene inn at hun skulle ta apporten fra andre siden kom etter valpetreffet, vi snakket litt om at for å forhindre at hunden dreper apporten på vei ut var det flere som hadde trent på at hunden skulle gå rundt.
Jeg fikk flere gode tips, blant annet å legge noe foran apporten så hunden måtte gå rundt for deretter å minske hjelpen gradvis. Først en stor ting og til sist bare en neseprøve pinne på høykant.
Så var det bare det at jeg ikke er noe flink å trene med hjelp, for jeg får aldri til å ta det bort igjen så jeg måtte finne på min egen måte.
(Egentlig hadde jeg ikke tenkt å trene inn opptak i det hele tatt, men etter min coach påpekte at hun hadde et veldig stygt opptak og at man SKAL ikke trene til mindre enn 10 på trening så måtte jeg jo gjøre noe med det)
Jeg gikk frem på samme måte som i Susan Garretts 2×2 slalom dvd. Den filmen kan brukes til alt, de som ikke har kjøpt den enda har ikke noe å vente på.
Først skapte jeg masse verdi for å plukke den opp fra en side, det vil si jeg stilte meg opp på den siden jeg ville hun skulle ta den fra og klikket idet hun plukket den opp, akkurat som i dvden økte jeg dermed vanskelighetsgraden sakte men sikkert ved å stille meg i stadig vanskeligere vinkler mens vi lekte.
Til sist la jeg på avstand, deretter kasting mens hun ventet og så er det bare å proofe ivei. Hun skal ha forståelse for opptaket uansett hvordan jeg sender henne på, hvor lenge hun må vente, hvor langt det er og i hvilken setting apporten blir presentert i. Dersom det blir feil bare avbryter jeg og hun får prøve igjen, ingen sure miner.
Filmen er tatt over to dager og uten noen pedagogisk god vinkling, men dere får hvertfall sett litt hvordan jeg trener og hvordan det er blitt seende ut. Jeg er kjempefornøyd, nå har hun akkurat det flashy opptaket jeg ville ha hvor det ser ut som hun snur nesten før hun er fremme (bakpartskontroll er også en fordel å ha trent på i forkant)
Den første økten har jeg en litt ivrig fotograf med på laget, så ikke ha lyden alt for høyt på

Reklame

9 responses to this post.

 1. Snygt! Jenta kan trene!

  Svar

 2. Siden jeg nekter å snakke svorsk, slik alle andre ser ut til å gjøre for tiden, så må jeg si: Pent, Siv!! Du er god! 🙂

  Svar

 3. Bra trent, Siv. Dette ble vakkert!

  Svar

 4. Utrolig fin flyt i treninga di her! Dette er det som er idealet mitt, men får det ikke helt til alltid. Men de få gangene jeg har fått det til, går treninga som en DRØM 😀

  Svar

 5. Skitsnyggt! Bra tips, tack tack!

  Svar

 6. Posted by Elin on 24/07/2009 at 22:24

  Superbra som alltid! Du e’ knallgo’!!! 🙂

  Svar

 7. Posted by Frode&BorderZorro on 25/07/2009 at 13:37

  Veldig bra! Men det er en ting jeg funderer på: Med tanke på usynlig forsterker i konkurranser, er det ikke fare for at hunden din blir hjelpeavhengig av biteskinnet/lekesaken din? Det er jo synlig for hunden hele treningsøkta…? Ellers, imponerende trening:)))

  Svar

  • neida, ikke i det hele tatt. Mine hunder er vant til å jobbe med både synlig og usynlig belønning,for dem spiller det ingen rolle. I tillegg jobber jeg mye med kjeder før konkurranser så hundene blir vant til å prestere bra uansett. For hunder som ikke er vant til å jobbe med synlig belønning derimot burde man nok tenke over om man gjør hunden avhengig av å se belønningen.

   Svar

 8. […] ska lära in den så att han tar apporten på tillbakavägen istället, för det ser så snyggt ut. Siv och Kry har en sådan ursnygg apportering som jag vill ha med […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: